torsdag 27. mars 2008

Piler som designelementPiler finnes i mange varianter. Felles for de er at de vanligvis består av en pilspiss og et skaft, og noen ganger med en salgs styrefjær bak. Skaftet kan være rett, bølgete, i vinkel, rundt osv, og er med på å gi pilen et særpreg. Vi kaller piler med en pilspiss og et skaft en tradisjonell pil, for det finnes også piler med to eller flere pilspisser.

En tradisjonell pils oppgave er enkel, den peker i en retning, men betydningen kan være forskjelllig. Det er derfor piler er så godt egnet til å fortelle et budskap, uten bruk av ord. På kort eller scrapbooksider kan vi benytte piler for å uttrykke så mangt. De fleste produsenter benytter piler i sine kolleksjoner, og pilene finnes i alle typer materiale.

Maya Road har tradisjonelle chipboard piler, både store og små. 7 gypsies har metall piler, som fungerer som fotofestere i tillegg. Tim Holtz lansete Grungeboard i fjor, og i elements pakken er det mange lekre piler. DCWV har tøffe chipboard pakker som bl.a inneholder noen spreke piler. Fancy Pants har filt pakker med et lite utvalg av piler. Fra bl.a Crafters Workshop får du flere piler i en mal, slik at du kan lage dine egne piler av materialer som f.eks kartong, chipboard eller grungeboard.

En pil kan indikere fart, bevegelse eller fremdrift ved at den f.eks peker i den samme retningen motivet på bildet beveger seg. Den kan også indikere motstand og kollisjon hvis du stiller den mot motivets bevegelse, eller hvis du bruker to piler mot hverandre. Ved å stille pilene fra hverandre, kan du indikere at noe beveger seg vekk. En pil kan benyttes som peker for å belyse et element, eller en detalj i et motiv eller lignende. Rett og slett for å sette fokus. Pilen vil styre øyet mot detaljen.

En pil kan også benyttes som en slags metafor. Vet å la den peke oppover kan du indikere at det ikke finnes grenser, "the sky is the limit". Ved å la en pil peke nedover kan du kommunisere at noe har en fallende kurve, en form for nedgang. Ved å la pilen peke igjennom noe kan du få frem at noe sitter fast eller holdes.

Pil med flere pilspisser er mer udefinerbart, og har kanskje ennå større potetensial som designelement. I tilegg til å kunne indikere alt det ovenfor, kan de gi intrykk av struktur eller kaos, alt ettersom hvordan de henger sammen. De kan gi utrykk for splittelse, eller harmoni. Pilspissene sett i forhold til hverandre og skaftet, er med på å gi bildet.

Prøv å bruke piler til å utrykke noe du også - her er noen eksempler.


1 kommentar:

Lene S sa...

Herlig! Morsomt å lese og utrolg kule layouter :o)

Bloggen drives av Papir i hjertet og butikkens designteam Hjertelaget